Lumilinko on hyvä apuväline talven lumitöitä varten. Saat sen avulla hoidettua nopeasti kiireelliset puhdistukset ja kadut ovat taas kulkuvalmiudessa. Traktoriin yhdistettynä lumilinko on teholtaan suurempi, verrattuna esimerkiksi käsin työnnettävään lumilinkoon. Sen myötä lumen putsaus nopeutuu.

Lue lisää traktorin hyödyntämisestä lumen käsittelyssä.

Mikä on traktoriin kiinnitettävä lumilinko?

Lumilinko on tehokas laite, joka on suunniteltu liitettäväksi kulkuneuvon eteen tai vaihtoehtoisesti takaosaan lumitöitä varten. Toisin kuin perinteiset lumilingot, saa se voimansa suoraan traktorista. Vallileikkuri ja linko tarjoavat yhdessä tehokkaan tavan siirtää lunta.

Laite käyttää pyöriviä teriä tai lapioita, jotka ottavat lunta mukaansa ja siirtävät sitä pois halutulta alueelta. Lumilinkojen hyötynä on niiden suurempi teho sekä kyky käsitellä suurempia lumimääriä. Sen vuoksi ne ovat suosittuja suurilla kiinteistöillä ja maatiloilla.

Useimmat lumilingot ovat suunniteltu liitettäväksi kulkuneuvon kolmipistekiinnikkeeseen. Tämä mahdollistaa sen helpon asennuksen sekä irrottamisen. Voimanottoakseli liitetään tämän jälkeen lumilinkoon, joka siirtää lumilingolle sen tehon traktorista.

Käsikäyttöinen linko lumelle on pieni ja raskas käyttää.

Mistä hankkia lumilinko?

Lumilingot löytyvät joko niitä myyvien liikkeiden sivuilta tai käytettynä erilaisista kauppapaikoista. Suosittuja kauppapaikkoja lumilingoille ovat esimerkiksi Tori.fi, Nettikone ja Traktoripörssi.

Käytetyt lumilingot kannattaa tarkistaa huolellisesti ennen niiden ostamista. Laitteen sisältämät hydrauliset osat ovat erittäin tärkeitä sen toiminnan kannalta. Halvempi laite voi tulla kalliiksi, jos se rikkoutuu lyhyen ajan kuluessa. Uusi laite puolestaan pitää usein sisällään monen vuoden takuun. Lumilingot ovat usein suuri investointi, jota ei kannata tehdä lyhyellä harkinnalla.

Pieni tai suuri lumilinko.

Miksi lumilinko traktoriin?

Lumilinko traktoriin on erittäin tehokas tapa hoitaa lumitöitä, varsinkin suuremman lumimassan siirtämisessä. Lumilingot ovat hyvä keino tietynlaisiin lumitöihin, mutta ne eivät tietenkään sovi kaikkialle. Lue lisää hyödyistä, kun laite on asetettu kulkuneuvon jatkeeksi.

Tehokasta lumityötä ja vähemmän fyysistä rasitusta

Traktoriin kiinnitettävä aurauslaite on usein tehokkaampi, kuin työnnettävät mallit. Sen avulla pystytään poistamaan suuria määriä lunta nopeasti. Sinun ei tarvitse tehdä valtavia kasoja tai ajaa määrän takia turhaan edestakaisin.

Traktorin ajaminen vähentää fyysistä kuormaa työntekijälle. Varsinkin raskaassa lumessa työnnettävä lumilinko voi aiheuttaa työntekijän työkyvyn heikkenemistä.

Suuret ja syvemmät alueet puhtaaksi lumesta

Suurten alueiden kuten pitkien ajoteiden, parkkipaikkojen tai maatilan kanssa, on huomattavasti tehokkaampaa poistaa lumi nopeasti laitteen avulla. Traktoriin kiinnitettävien lumilinkojen suuren tehon sekä koon ansiosta ne voivat käsitellä syvempää sekä tiiviimpää lunta, kuin monet pienemmät lumilinkokoneet.

Taloudellinen valinta

Mikäli sinulla on jo traktori ennestään, voi traktoriin liitettävän laitteen hankinta olla kustannustehokkaampaa työnnettävän laitteen hankintaan verrattuna.

Kestävät ja luotettava lumilingot

Lumilinkojen tulee olla kestäviä sekä tehokkaita, jotta ne voivat käsitellä ajoneuvon tuottamaa tehoa parhaiten. Lumilingot on rakennettu kestämään sekä toimimaan luotettavasti monen vuoden ajan. Laitteen paino on usein jopa satoja kiloja ja niiden työleveys on myös erittäin laaja.

Linko traktoriin, Lumilingot 2022, Lumilingot 2023, Etelä-Savo, Etelä-Savon Työkonehuolto.

Traktoriin kiinnitettävän lumilingon ylläpito

Lumilinkoja voi olla hankala puhdistaa sekä ylläpitää, mikäli tähän ei löydy ydinosaamista. Ylläpidon avulla varmistetaan laitteiden toimivuus tehokkaasti ja turvallisesti. Lumilingon säännöllinen huolenpito varmistaa, että laite kestää pidempään ja näin myös mahdollisten vikojen riskit pienenevät.

Varmista seuraavilla toimenpiteillä lumilingon kunnossapito.

Puhdistus ja voitelu

Säännöllinen puhdistus jokaisen käytön jälkeen pitää huolen siitä, ettei lumi tai jää aiheuta koneessa vaurioita. Voitelu tehdään puolestaan kaikkiin liikkuviin osiin säännöllisesti, mikäli halutaan pitää laite pitkään toimintakykyisenä.

Terien ja kiinnityspisteiden tarkistus

Kuluneet tai vaurioituneet terät heikentävät lumen linkoamista. Vaihda kuluneet osat tehokkuuden parantamiseksi. Varmista lisäksi kiinnityspisteiden oikeanlainen kiinnitys. Esimerkiksi mutterit, pultit ja hydrauliset osat voivat irrotessaan vaurioittaa laitetta.

Korroosion ehkäisy

Säilytä lumilinkoa kuivassa sekä suojatussa paikassa. Puhdista ja kuivaa lumilinko käytön jälkeen, jotta laitteen metalliosat eivät vaurioidu korroosion vuoksi.

Tarkista voimanottoakseli

Varmista, että voimanottoakseli on turvallinen sekä hyvässä kunnossa. Se on lumilingon tärkein osa, sillä se saa siitä voimansa.