Traktorin polttoaineen kulutus on monesta eri tekijästä kiinni. Ajallaan tehtävät huollot parantavat traktorin moottorin tehoja ja polttoaineen kulutus ei nouse turhaan.

Varmista mitä polttoainetta kone tarvitsee ja tarkista muut asiat kuntoon pitääksesi polttoaineen kulutuksen matalalla traktorissasi.

Lue lisää traktorin polttoaineen kulutuksen pienentämisestä.

Traktorin polttoaineen kulutus

Traktorin käyttämä polttoaine

Traktoria voi käyttää erilaisilla polttoaineilla, mutta jos käytät väärää polttoainetta, voit joutua maksamaan huolloista pitkän pennin. Joskus väärää polttoainetta ei saa kovinkaan helposti pois koneistosta ja kaikki osat joudutaan irrottamaan ja puhdistamaan polttoaineen poistamiseksi.

Erilaisilla polttoaineilla on myös erilainen verotus. Polttoöljy on huomattavasti vähemmän verotettavaa, kuin diesel. Polttoöljyn kanssa kannattaa olla tarkkana, että sopiiko se traktoriisi ja minkälaiset tehot saat siitä irti. Varmista valmistajaltasi mitä polttoainetta kannattaa käyttää traktorissasi.

Traktori diesel

Dieselmoottorien hyötysuhteet ovat aikalailla samanlaisia moottorista riippumatta. Traktorin moottorin hyötysuhde muuttuu kuormituksen mukaisesti. Diesel on yleisin mootorityyppi, jota traktoreissa käytetään.

Polttoöljy traktorissa

Polttoöljy on myös sopiva traktori polttoaine. Polttoöljyn käyttö on paljon tehokkaampaa, kuin lämmitysöljy. Kannattaa myös miettiä polttoaineen verottamista ja miten erilaisen polttoaineen käyttäminen vaikuttaa sen lopulliseen hintaan.

Jos polttoöljyä verrataan moottoribensiiniin ja dieselöljyyn, on sen hinta ollut huomattavasti edullisempaa viime vuosiin verrattuna (Lähde: Masinistit)

Moottorin kunto

Traktorin moottorin kunto vaikuttaa merkittävästi sen polttoaineen käytön maksimointiin. Uusissa moottoreissa on yleensä moottorin teho lähes niiden ilmoitetussa luvussa ja tietysti ikääntyessä moottorien teho laskevat.

Moottorin kuntoon vaikuttaa monia eri asioita ja moottorin huollot tulee tehdä huolto-ohjeiden mukaisesti. Varsinkin polttoainejärjestelmän viat tulevat vaikuttamaan polttoaineen kulutukseen ja moottorin tehojen hyödyntämiseen merkittävästi. Etenkin polttoainesuuttimet tulee tarkistaa säännöllisesti.

Yleisiä traktorin moottorin vikoja:

Oikeat renkaat oikeaan käyttöön

Traktori kuluttaa oikean määrän polttoainetta, mikäli sen renkaat ovat oikeanlaiset ja mahdollistavat siten parhaan tehon traktorillesi. Suomen sääolosuhteet voivat muuttua hyvinkin nopeasti ja jos renkaasi eivät ole valmiina muuttuneeseen maaperään niin silloin polttoaineen kulutus ei ole optimaalista.

Kesälaatu renkaissa, Suomen talvi, vetiset olosuhteet ja traktorin tila vaikuttavat kaikki renkaiden toimivuuteen ja polttoaineen käyttöön. Tarkista mitä renkaita traktorisi käyttää tietyllä maaperällä tehtyyn työhön ja tee korjaustoimenpide.

Valitse oikea renkaiden koko

Oikeankokoiset renkaat saavat aikaan paremman tehosuhteen traktoreissa. Renkaan leveys pitää valita usein kyntövaon mukaisesti. Kuitenkin liian leveä rengas voi heikentää sen pitoa enemmän kuin renkaan suurempi halkaisija. Renkaan korkeus tulee valita olosuhteiden mukaisesti.

Tarkasta traktorin renkaiden kulutuspinta

Renkaan oikeanlainen kulutuspinta takaa parhaan pidon kuljettavalla maaperällä. Tasaiselle maalle sopii parhaiten tasaisempi rengas ja pehmeämmällä maaperällä tarvitaan syvemmät ja suuremmat kuvioinnit renkaaseen.

Varsinkin jos traktori kulkee paljon samantyyppisellä maaperällä, tulee silloin pitää oikeita renkaita parhaan polttoainekulutuksen saamiseksi. Joissain tilanteissa renkaat saa pysymään hyvinä kääntämällä ne toisinpäin, sillä tietyn tyyppisessä kulmassa työskennellessä toinen puoli kuluu enemmän.

Ole selvillä renkaiden ilmanpaineesta

Mitä suurempi renkaan ilmanpaine on, sitä enemmän se kestää kuormaa. Mitä vähemmän renkaan ilmanpaine on, sitä parempi pito siinä on. Löysempi rengas joustaa enemmän, mikä mahdollistaa renkaan pinta-alan laajemman hyödyntämisen.

Matala ilmanpaine traktorin renkaassa taas saa moottorin käymään korkeammilla kierroksilla kuluttaen enemmän polttoainetta. Renkaan ilmanpaine pitää säätää olosuhteiden mukaisesti ja varmistaa, että se säädetään aina kuljettavan maaston ja traktorin käyttötarkoituksen mukaisesti oikein.

Liukuesteet

Varsinkin talvella traktoreiden renkaissa tulee olla liukusteet, kuten piikkiketjut. Ne lisäävät renkaiden pitoa huomattavasti ja parantavat polttoaineen käytön hyötysuhdetta. Piikkiketjut tuovat myös traktoriin lisää painoa eli kuorman määrä kasvaa, mutta polttoaine tulee käytetyksi paremmin.

Tilapäiseksi ratkaisuksi löytyy myös piikkilevikepyörät, joiden avulla traktorin pyöriin saadaan todella hyvä pito. Ne ovat kuitenkin hankalia puhdistaa eikä niitä voi käyttää kuljetuskäytössä, joten ne soveltuvat siksi vain tilapäiseen käyttöön.

Traktorin paino

Traktorin painon tulee olla hyvässä suhteessa sen moottorin tehoon. Jos traktori on liian kevyt, alkavat silloin sen renkaat luistamaan ennen kuin koko moottorin tehoa saadaan käyttöön.

Erilaisten traktorien kanssa tulee ottaa huomioon kuinka paljon jokaiselle traktorin vetävälle renkaalle jakautuu painoa ja kannattaa myös miettiä traktorin työnopeutta sekä onko traktori esimerkiksi nelivetoinen. Painotusta saadaan jaoteltua lisäpainojen avulla, mutta painoa ei saa olla kuitenkaan liikaa.

Traktorin tasauspyörästön lukko

Traktorin tasauspyörästön lukko voi vaikuttaa hyvällä tai huonolla tavalla polttoaineen kulutukseen. Lukittuna tasauspyörästö antaa traktorin molemmille renkaille yhtä suuren luiston. Jos toinen pyörä on liukkaalla maalla ja toinen kuivalla, ei silloin traktori käytä polttoainetta optimaalisesti.

Jos molemmat renkaat ovat samanlaisella maaperällä, kannattaa silloin tietenkin renkaiden antaa vetää yhtä paljon. Mikäli kuitenkin maaperä on lähtökohtaisesti kuivaa, kovaa ja tasaista, ei silloin lukolla ole suurta vaikutusta polttoaineen kulutukseen.

Traktorin ajonopeus

Traktorin ajonopeus vaikuttaa merkittävästi polttoaineen käyttöön. Mitä kovempaa traktorilla kulkee, sitä enemmän luonnollisesti polttoainettakin palaa. Kaikissa maatyypeissä ei kuitenkaan kannata mennä mahdollisimman kovaa vauhtia. Hyödyt alkavat vähenemään, mitä löysempää maaperä on.

Siihen vaikuttaa myös se, onko traktori takavetoinen tai nelivetoinen. Nelivetoisella traktorilla voidaan ajaa pienempää vauhtia polttoaineen käytön maksimoimiseksi ja takavetoisilla traktoreilla joudutaan ajamaan hieman kovempaa, jotta moottori kuormittuu tarpeeksi.

Traktorin polttoaineen säästämisen muistilista

Moni asia vaikuttaa siis traktorisi polttoaineen käyttämiseen ja tehojen maksimaaliseen hyödyntämiseen. Keräsimme vielä tähän artikkelin loppuun pienen muistilistan traktorin polttoaineen vähentämiseksi:

Etelä-Savon työkonehuolto on raskaskonehuolto Mikkelissä ja Etelä-Savon alueella

Huolla traktorisi ja muu raskaskalusto Etelä-Savon työkonehuollolla

Hyvässä pidossa ollut traktori toimii taloudellisemmin. Kun huollat traktorisi säännöllisin väliajoin, voit säästää myös polttoainekustannuksissa. Ennen kaikkea varmistut siitä, että työ ei seisahdu traktorin kunnon takia.

Etelä-Savon on työkonehuolto Mikkelissä. Teemme huolto- ja korjauspalvelut raskaisiin työkoneisiin vankalla kokemuksella – siksi sinun kannattaa luottaa meihin kalustosi huollossa.

Huollamme maatalouskoneita, maanrakennuskoneita sekä metsäkoneita vuosien ammattitaidoilla. Korjaamme ja huollamme myös maatalous- ja maanrakennuskoneiden lisälaitteet. Kysy lisää huollon varauksen yhteydessä!

Varaa raskaskonehuolto

Mikkelin korjaamomme sijaitsee osoitteessa Ratatie 5, 50600 MIKKELI

Hyödynnä myös liikkuva huoltopalveluamme, mikäli tarvitset huollon paikan päälle. Lisätiedustelut puhelimitse 050 354 9661

Varaa raskaskonehuolto varauslomakkeellamme tästä.