Raskaat hyötyajoneuvot tarvitsevat erikoisosaamista ja huolellista ylläpitoa parhaan työkyvyn ylläpitämiseksi. Tuo raskaat hyötyajoneuvot meille huoltoon ja ammattitaitoinen henkilökuntamme pitää huolta niiden toimivuudesta.

Lue tarkemmin hyötyajoneuvoista.

Mitä hyötyajoneuvot ovat?

Hyötyajoneuvot ovat ajoneuvoja, jotka on suunniteltu kuljettamaan tavaraa tai suorittamaan esiemrkiksi erilaisia maatalous- tai rakennustöitä. Näihin ajoneuvoihin kuuluvat erilaiset kuorma-autot, pakettiautot, traktorit sekä maansiirtoajoneuvot.

Hyötyajoneuvoja käytetään laajasti eri teollisuudenaloilla. Tilastokeskuksen määritelmän mukaan kevyet hyötyajoneuvot kuvaillaan seuraavalla tavalla:

Hyötyajoneuvoiksi luetaan pakettiautot, avolava-autot ja pienet kuorma-autot, mikäli niiden kokonaispaino on enintään 3500 kg ja niiden pääasiallinen tarkoitus on tavaroiden kuljetus.

*Määritelmä muuttuu raskaaksi hyötyajoneuvoksi, kun tavaran kuljettamiseen tarkoitetun ajoneuvon paino ylittää 3500 kg.

Erilaisia raskaita hyötyajoneuvoja

Raskaat hyötyajoneuvot ovat yli 3500 kg painavia ajoneuvoja, jotka ovat suunniteltu erilaisiin teollisiin ja kaupallisiin kuljetustarpeisiin. Yksinkertaisin esimerkki raskaasta hyötyajoneuvosta on bussi tai rekka, mutta niitä voi olla moni muukin ajoneuvo.

Kuorma-autot

Kuorma-autot ovat tavaran kuljetukseen rakennettuja ajoneuvoja, joiden kokonaismassa on yli 3500 kg. Ensimmäiset kuorma-autot on otettu käyttöön jo 1800 luvulla!

Peruskuorma-auto – varustettu kiinteällä kuormatilalla tai lavalla.

Vaihtolava-auto – mahdollista vaihtaa lavoja ajoneuvon päällä.

Kippi-auto – suunniteltu kuljettamaan irtotavaraa, kuten hiekkaa tai soraa ja on varustettu kippaavalla lavalla.

Rekka-autot

Rekka-autot kuljettavat usein kuorma-autoa suurempia määriä tavaraa. Joissain tilanteissa rekka-autoista saatetaan puhua myös termillä kuorma-auto.

Säiliöauto – kuljettaa nesteitä tai kaasuja säiliössä, joka voi olla paineistettu tai eristetty.

Konttiauto – suunniteltu kuljettamaan standardikokoisia kontteja.

Kylmäauto – varustettu lämpöeristetyllä tilalla ja jäähdytyslaitteistolla, lämmössä pilaantuvien tuotteiden kuljetukseen.

Erikoisajoneuvot

Erikoisajoneuvot ovat tiettyyn tarkoitukseen suunniteltuja raskaampia kuljetusajoneuvoja.

Autonkuljetusauto – rakenteeltaan suunniteltu useiden henkilö- tai hyötyajoneuvojen kuljetukseen.

Lava-auto nosturilla – yhdistelmä kuorma-autoa ja nosturia, mahdollistaa raskaiden esineiden lastaamisen ja purkamisen ilman ulkopuolisia nostolaitteita.

Eläinkuljetusauto – erikoismuokattu elävien eläinten, kuten karjan tai hevosten turvalliseen kuljetukseen.

Bussit

Bussit on suunniteltu ihmisten kuljettamiseen joko lyhyemmille matkoille tai pidemmälle matkalle.

Linja-auto – pitkän matkan kuljetuksiin suurille ihmismäärille.

Kaupunkibussi – lyhyempiä reittejä kaupunkiympäristössä ajavat matkustajabussit.

Raskaat erikoiskuljetusajoneuvot

Erilaiset suurten ja raskaiden kuormien kuljettamiseen käytetyt raskaat hyötyajoneuvot. Kuorma voi koostua esimerkiksi teollisuuslaitteista tai rakennuselementeistä. Ajoneuvot voivat koostua useista yhdistettävistä moduuleista, jotka mahdollistavat tarvittavan kantavuuden ja pituuden.

Ajoneuvojen huollon merkitys.

 

Huollon merkitys raskaille hyötyajoneuvoille

Ajoneuvojen säännöllinen huolto ja ammattitaitoinen korjaus voivat pidentää ajoneuvon käyttöikää, parantaa turvallisuutta ja vähentää odottamattomia seisokkeja. Hyötyajoneuvojen korjaaminen voi tulla kalliiksi, mikäli suurempia vikoja ei korjata huollon yhteydessä.

Turvallisuuden kannalta huolto on erittäin tärkeää. Kun puhutaan raskaista ajoneuvoista, jotka voivat vioittuessaan vaarantaa kuljetettavia ihmisiä tai eläimiä, on silloin turvallisuus ensisijaisen tärkeää. Raskaat kuormat voivat myös vaarantaa liikenteessä muiden ihmisten turvallisuutta, mikäli suurta ajoneuvoa ei saada esimerkiksi pysäytettyä riittävän ajoissa.

Lue lisää artikkelistamme – Miksi työkoneiden huolto kannattaa tehdä säännöllisesti.

Tyypilliset huolto- ja korjaustoimenpiteet

Yleisimpiä huoltotoimenpiteitä ovat öljynvaihdot, jarrujärjestelmien tarkastukset ja korjaukset sekä renkaiden vaihdot ja tasapainotukset. Tarjoamme aina apua yleisimpiin korjauksiin ja huoltoihin, sekä vaativampiin vikoihin, joita löytyy tyypillisesti hyötyajoneuvoista.

Raskaammat hyötyajoneuvot saattavat vaatia korjausta sekä huoltoa yleisimpien vikojen lisäksi voimansiirtoon, hydrauliikkaan tai sähköjärjestelmiin liittyen. Mitä monimutkaisemmasta ja laajemmasta kokonaisuudesta on kyse, sitä tärkeämmäksi huolto ja korjaukset muodostuvat.

Öljynvaihdot ja voitelu

Moottori-, vaihteisto- ja hydrauliikkaöljyjen sekä suodattimien säännöllinen vaihto, ovat kriittisiä varmistamaan koneiston sujuvan toiminnan sekä ehkäisemään ennenaikaisia vaurioita.

Jarrujärjestelmät

Jarrupalojen, levyjen ja jarrunesteen tarkastus ja vaihto. Raskaissa ajoneuvoissa jarrujärjestelmä on erityisen tärkeä turvallisuuden kannalta ja vaatii säännöllistä huoltoa, jotta jarruteho säilyy optimaalisena.

Rengashuollot

Renkaiden kunnon tarkastus, urasyvyyksien mittaaminen, paineiden säätö ja renkaiden tasapainotus sekä kohdistus, ovat tarpeellisia ajoneuvon turvallista käyttöä varten.

Suodattimien vaihto

Ilma-, polttoaine- ja öljysuodattimien säännöllinen vaihto pitää moottorin puhtaana ja tehokkaana.

Sähköjärjestelmän tarkistus

Akun kunnon ja latauksen tarkistus, valojärjestelmän ja muiden sähkölaitteiden toiminnan varmistaminen.

Etelä-Savon Työkonehuolto, raskaskonehuolto, huoltopalvelut.

 

Huoltosopimus yrityksille ja yksityisasiakkaille

Hyötyajoneuvot ja muut työkoneet tulisi huoltaa säännöllisesti, sillä juuri säännöllisen huollon aikana selviävät pienet viat, joiden korjaaminen myöhemmin voi maksaa huomattavasti enemmän. Korjauksen hinta pysyy kohtuullisena ja työkoneet kunnossa, mikäli säännöllistä huoltoa tehdään riittävästi.

Siksi juuri kannattaa sopia huoltosopimus, joka pitää sisällään esimerkiksi monivuotisen huollon ja kausihuollon – aina kun ajoneuvosi sitä tarvitsevat. Tarjoamme koko kalustosi huollon parempaan hintaan, mikäli sitoudut meihin pidemmäksi aikaa. Näin huollot hoituvat aina sujuvasti.

Etelä-Savon Työkonehuolto tarjoaa ammattitaitoista raskaskonehuoltoa kymmenien vuosien kokemuksella. Tuo meille korjaukseen hyötyajoneuvot, työkoneet ja muut raskaat kalustot – hoidamme kaikki ajoneuvot työkuntoon tuota pikaa.

Ota yhteyttä ja varaa huoltoaika!